CV - Интервю - Работа

ТЪРСЯ РАБОТА

6 начина, по които да си намерите работа

Нека сме напълно честни: Никой не ви дължи работа. И за да стане по-лошо, повечето търсещи работа са изправени пред допълнителни бариери, които никога не са съществували в миналото. Тези бариери включват огромна конкуренция за една позиция, социални медии и системи за проследяване.

Това е един нов свят, с нови правила, така че трябва да сте готови да правите нови неща. Такива, който напълно ви отличават от стадото.

Помислете за тези 6 начина като за възможности. Възможности, от които повечето хора никога няма да се възползват. Статистиката показва, че само съвсем малък процент от вас ще предприемат някакви действия. Разликата между успешните и неуспешните хора е, че успелите хора ще действат и ще направят каквото трябва.

Ето ги и начините да си намерите работа:

1. Не се изолирайте

Има една много подходяща мисъл: Две глави мислят по-добре от една.

CV европейски формат. Явяване на интервю. Как да намерите работа.

Факт е, че нищо велико не е постигано някога от един-единствен човек. И все пак толкова често, особено когато хората са на дъното, те са склонни като костенурка да се скрият в собствената си черупка.

Трябва да направите обаче точно обратното. Трябва да контактувате с много хора, като предпочитате отговорни, мотивирани и жизнерадостни хора, които ще ви предизвикат да направите неща, които никога няма да направите сами.

Едно от най-полезните неща е да се обадите на бивши колеги и работодатели. Заедно си спомнете всички прекрасни истории, както и историите на успеха и покорените предизвикателства, които ви правят уникални. Имате нужда от другите хора за да освежите паметта си. Тези истории ще ви потрябват на интервюто за работа за да покажете своите постижения.

2. Предлагайте решения

Нека сме реалисти. Работодателят иска да наеме човек за решаването на даден проблем. Вариантите са два: или работодателят не разполага с достатъчно хора, или иска да промени нещо. Ако работодателят имаше всички решения, то вие не му трябвате. Така че, след като добре проучите и анализирате фирмата, нейната култура и сферата й на дейност, по-добре ще знаете, какви решения са необходими и ще бъдете в състояние да ги предложите на интервюто. Ако не го направите, някой друг ще го направи.

Един чудесен инструмент е да се извърши SWOT анализ на фирмата или на отдела, за който кандидатствате. В Интернет може да намерите достатъчно информация за SWOT анализа.

3. Подгответе се

Подгответе се за интервю за работа

Струва си да направите всичко за да се справите добре. Ако направите правилното планиране и подготовка, тогава може да се явите на едно интервю и веднага да започнете работа, или може да бъдете слабо подготвени и да продължите да ходите по интервюта отново и отново. За съжаление, повечето хора не искат да вложат време и усилия за да се подготвят.

И така, какво трябва да подготвите? С една дума: всичко. Подгответе се за въпросите за интервюто, прегледайте автобиографията си, разпитайте подходящите хора /може да получите ценна информация/, проучете фирмите в отрасъла, тенденциите, и така нататък. Целта е, на интервюто да разполагате с конкретна информация, за да вдъхвате доверие.

4. Бъдете енергични

Хората предпочитат да бъдат заобиколени от хора, които са оптимистично настроени, интересни или най-малкото – енергични. Енергичните хора се възприемат като компетентни и вдъхващи доверие, а хората, които не са енергични се възприемат като мързеливи, немотивирани и досадни.

Независимо дали това е вярно или не, по-добре го имайте предвид при представянето си. И това не се отнася само за интервюто на живо, където ръкостискането трябва да бъде здраво и сигурно, а гласа – уверен и силен.

По време на телефонно интервю вашата енергия е още по-важна, защото никой не може да ви види. Единственият начин да внушите доверие и енергичност по телефона е да имате подходяща интонация, изразителност и уверен глас. В края на краищата, ако вие не сте развълнувани от това, което имате да предложите, защо трябва някой друг да е?

5. Използвайте всички начини за комуникация

Има два начина по които хората учат и разпространяват информация – слухов и зрителен.

Повечето хора са визуално възприемащи. Те се нуждаят от някаква форма на снимки или диаграми за да схванат същността на нещата. За тях си подгответе истории, чрез които да създадете картина, за да им представите вашите постижения. Освен това те ще обърнат внимание на вашата външност.

За слухово възприемащите хора е достатъчен само разговор с вас за да схванат информацията. Те ще обърнат внимание на вашия темперамент и начин на изказване.

Няма как да знаете човека, който ще ви интервюрира към кой тип принадлежи. Така че се подгответе и за двата варианта.

6. Възползвайте се от възможностите

Регистрирайте в големите сайтове за търсене на работа. Сред стотиците обяви може да намерите интересни предложения, а също ще имате възможност да публикувате биографията си и евентуалните работодатели ще могат сами да се свържат с вас.

Не пренебрегвайте професионалните сайтове. Там също има възможности за работа. Дори в англоезичните сайтове има немалко български фирми.

Създайте си реферали сред своите познати. В някои случаи на място казаните думи вършат повече работа от най-доброто CV.

Възможностите са навсякъде около нас всеки ден. Голямата част от времето ние просто не сме готови да се възползваме от тях. Казват, че късметът е, когато подготовката и възможността кръстосат своите пътища и това е толкова вярно.



НАЧАЛО | ПОПЪЛВАНЕ НА CV | СЪВЕТИ ЗА УСПЕШНО CV | ИНТЕРВЮ ЗА РАБОТА